• dé hovenier in Groningen en Haren

    dé hovenier in Groningen en Haren

    Gazon

    Een mooi gazon in elk seizoen
    Groningerstraat 13 | 9481 AS | Vries

Gazon onderhoud

Het gazon is een belangrijk onderdeel van de tuin. Door het gazon kan de vorm of sfeer van uw tuin extra mooi uitkomen. Hiervoor is wel belangrijk dat uw gazon gezond, groen en fris is. Vaak wordt gedacht dat het gazon makkelijk is om te onderhouden. Echter, naar mijn mening is het gazon het lastigste stukje groen van de tuin. Een mooi gazon vraagt om meer dan alleen af en toe mest en regelmatig maaien. Een aantal andere belangrijke onderdelen van gazononderhoud wil ik voor u omschrijven in volgorde van het groeiseizoen.

Verticuteren

Verticuteren is zwaar werk. Hiervoor gebruiken wij speciale machines die de grasmat goed schoonkammen. Het oude dode materiaal, mos en andere kruiden worden door middel van draaiende messen verwijderd. Door deze techniek krijgt u een schone en gezonde grasmat. Licht, lucht en water kunnen beter in de bodem komen en de wortels krijgen meer ruimte om te groeien. Een extra voordeel is dat wortels worden gesneden en ieder plantje dus een beter vertakt wortelgestel krijgt. Hierdoor kan de plant beter omgaan met hitte en droogte.

Beluchten

Een onderschat probleem is een dichtgeslagen gazon. Hierboven is bij verticuteren genoemd dat er extra lucht in de grond komt. Bij verticuteren geldt dit voor de bovenste laag. Maar soms is de gehele wortellaag hard en dicht waardoor de wortels van de plant onvoldoende kunnen eten, drinken en groeien.
Gras is een sterke plant en zal zelden dood gaan, maar een mooie grasmat zal het niet kunnen worden. In deze type grond zal moeten worden belucht. Hiervoor is een speciale machine in gebruik. Deze prikt relatief diepe gaten waardoor er ruimte komt voor licht, lucht, voeding en wortelgroei.

Dressen en Bezanden

Dressen is eigenlijk niets anders dan met goede, fijne grond kuilen weg werken. Een mooi moment is in het voorjaar, nadat u uw gazon hebt geverticuteerd en belucht. Bezanden is ideaal voor de wat zwaardere gronden (klei, zwavel leemachtige of zwaar humeuze gronden) waarvan het de bedoeling is er een mooi en dicht gazon van te maken. Dit moet bij voorkeur worden gedaan nadat u uw gazon hebt belucht.

Onkruid, Wilde pollen en Mos

Voor onkruid bestrijding geldt eigenlijk maar één goede oplossing, namelijk het gebruiken van speciale groeistoffen die selectief werken op tweezaadlobbigen. Hierdoor zal het onkruid snel gaan groeien waardoor de celwanden van het onkruid knappen. Hierdoor verdwijnt het onkruid. Wilde pollen zijn te herkennen aan een andere bladstructuur en kleur. Deze moeten worden weg gestoken. Gebeurd dit niet, dan zal dit op termijn een steeds groter probleem worden, die dan alleen kan worden opgelost door een volledige gazon renovatie. Mos kan worden bestreden door middel van een goede bemesting. Goede bemesting is niet hetzelfde als veel bemesten. Goed bemesten is datgene geven wat uw gazon nodig heeft. Ook zijn er goede mosdodende middelen om te kunnen gebruiken.

Mest

Mest is een belangrijk onderdeel van een mooi gazon. Hierover zijn boeken vol geschreven. Toch verteld uw gazon eigenlijk zelf wat het nodig heeft. Vraag uw hovenier wat hij een verstandige verhouding vind, voor het door u te gebruiken meststof.